Gülse Birsel Tarzı Ürün Yerleştirme

2017’nin son ayında vizyona giren, Gülse Birsel’in senaryosunu yazdığı ilk sinema filmi Aile Arasında, seyirciden geçer not aldı ve Recep İvedik’ten sonra en çok izlenilen komedi filmi oldu. Hatta BoxOffice verilerine göre 2017 yılının en çok izlenen 3. filmi unvanına sahip oldu. Şahsi yorumum ise gerçekten seyircileri güldüren bir filmdi. Filmi izlerken çok hoşuma giden bir diğer noktanın ürün yerleştirmeler olduğunu fark ettim. Yazımda, Aile Arasında filmindeki ürün yerleştirmeler üzerinden yeni nesil ürün yerleştirme modellerinden bahsedeceğim.

 

Gülse Birsel, geçmiş dönemdeki projelerinden özellikle “Yalan Dünya” dizisinde etkili ürün yerleştirme uygulamalarını gerçekleştiriyordu. Aile Arasında filmi boyunca sık ancak hiç de rahatsız edici olmayan türde ürün yerleştirmeler uygulandı. Gülse Birsel’in yeni dizi projesi Jet Sosyete’de de kaliteli ürün yerleştirme uygulamalarının olacağına inanıyorum.

Aile Arasında filminin ana sponsoru Bahçeşehir Koleji oldu. Sunar-Sundu değil, sadece ana sponsor olarak geçiyor. Diğer ürün yerleştirmelerden farklı olarak, aleni halde kurum logosu filmde gösteriliyor. Ancak bu sahne sadece 2 saniye. Bu sayede kurumun reklamı, filmin yarattığı havayı bozmuyor. Ana sponsorluk karşılığında, diğer sponsorlardan farklı olarak afişte, galalarda logo konumlandırma hakkı, backstage görüntüleri pazarlama faaliyetleri kapsamında kullanma hakkı ve öğrencilerine belli sayıda ücretsiz bilet hakkına sahip oldular. Başarılı bir sponsorluk uygulaması olarak tarihe geçti.

 

 

Filmde Bahçeşehir Koleji dışında 7-8 farklı kurumun 10’u aşkın ürün yerleştirme sahnesi bulunuyor.

Troy kart ile Kanyon Alışveriş Merkezi’nde M.A.CVakko ve Marks & Spencer gibi mağazalardan alışveriş yapılması; Koçtaş’tan ana karaktere yatak alınması, karakterlerin Kitchenette’te uzun süre oturup sohbet etmesi; kahvelerin Kütayha Porselen fincanından içilmesi; ana karakterin Doğadan marka sallama çay içmesi; Subaru marka otomobil ve jiplerin sıklıkla kullanılması; Marlboro Light sigara içilmesi; Efes Pilsen yeni ürünü biranın içilmesi; tüm erkek karakterlerin aynı markalı saat kullanması (saat markasını bulamadım) gözüme çarpan harika ürün yerleştirmelerdi. Tüm yerleştirmeler o kadar ustalıkla işlenmişti ki filmdeki kullanımları, hem uygulamalı yerleşim hem de reklam kokmayan türdendi. Reklam olsun diye ürün yerleştirme yapılmamış; en fazla 1-2 saniye uzunluğunda gözüken ürün yerleştirmelerdi. Bazı yerleştirmeler film boyu birden fazla kez tekrar etse de bazıları sadece bir kez gözüküyor.

 

 

Filmin DVD’si çıktığında daha da detaylı şekilde ürün yerleştirmeler incelenebilir.

Gülse Birsel’i, para kazanmak için filmin sanatından ödün vermemesi ve tüm ürün yerleştirmeleri de film içerisinde aksamadan kullanabilmesi sebebiyle tebrik ederim. Ciddi anlamda örnek teşkil eden uygulamaları, yapımcıların veya yönetmenlerin çok dikkatli incelemeleri gerektiğini düşünüyorum.

 

Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…

Not: Bu yazı 2018 yılında hazırlanmıştır.

H. Alper Koç
Anasponsor Kurucu Ortağı

Menü